Prawo do stałego pobytu

Trójka specjalistów z brytyjskich kancelarii – mec. Agata Dmoch (Solicitor), Joanna Rychlicka (Immigration Adviser) i mec. James Dixon (Barrister) – demaskuje prawdy i mity związane z prawami obywateli Unii Europejskiej po Brexicie. W tym tygodniu prezentujemy zagadnienia związane z tematem stałej rezydentury. Na te i inne pytania będą również odpowiadać w czasie seminariów organizowanych w Birmingham, Leicester, Londynie i Manchesterze.

Dlaczego warto ubiegać się o stały pobyt (permanent residence) w Wielkiej Brytanii?

Mec. Agata Dmoch: Często słyszę, jak ludzie mówią: po co mi stała rezydentura? Moje dzieci chodzą tu do szkoły, kupiliśmy tutaj dom – przecież nas nie deportują. Rzeczywiście mało prawdopodobnym (choć niewykluczonym) jest scenariusz, w którym obywatele Unii Europejskiej nieposiadający karty stałego pobytu będą masowo deportowani z Wielkiej Brytanii. Wiele osób jednak nie zdaje sobie sprawy z tego, że problemy, które mogą się pojawić po Brexicie są zdecydowanie bardziej subtelne. Bardzo możliwe jest na przykład to, że rząd brytyjski wprowadzi wizy dla osób z Unii Europejskiej, chcących pracować na Wyspach. Będzie to oznaczać, że nielegalnym stanie się zatrudnianie osób bez karty stałego pobytu (permanent residence card) lub wizy. Jest to bardzo prawdopodobne, ponieważ obecnie takie wymogi istnieją w stosunku do osób z poza Unii Europejskiej, które to muszą posiadać albo kartę pobytu (indefinate leave to remain) lub wizę. Rząd może również wprowadzić jednorazowe opłaty za zatrudnianie osób z Unii Europejskiej, co spowoduje, że zatrudnianie obywateli bez karty stałego pobytu stanie się mniej opłacalne. Po wyjściu Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej mogą się również zdarzyć problemy na granicy, podczas powrotów z Polski lub innych krajów. Wobec tego nawet jeżeli obywatele Unii nie będą deportowani, mogą mieć oni utrudniony dostęp do rynku pracy, edukacji, służby zdrowia i innych aspektów życia codziennego, co w konsekwencji może zmusić wiele osób do powrotu do ojczyzny. Uzyskanie karty stałego pobytu będzie nas chronić przed tymi negatywnymi skutkami twardego Brexitu.

Kto może ubiegać się o stały pobyt?

Mec. James Dixon: Istnieją konkretne wymagania, które każda osoba musi spełnić, aby móc ubiegać się o kartę stałego pobytu. Status osoby zakwalifikowanej do rezydentury („qualified person”) musimy mieć nieprzerwanie przez okres co najmniej 5 lat, podczas naszego pobytu w Zjednoczonym Królestwie. Oznacza to, że w czasie tego 5-letniego okresu nie mogliśmy być poza Wielką Brytanią przez okres dłuższy niż 6 miesięcy lub przez więcej niż 90 dni w jakimkolwiek 12 miesięcznym okresie czasu.

Jak w łatwy sposób wymienić dowód osobisty

Kim jest „qualified person”?

Mec. Agata Dmoch: Wiele osób jest przekonanych, że sam pobyt w Wielkiej Brytanii przez okres przynajmniej 5 lat jest wystarczający do uzyskania karty stałego pobytu. To nieprawda. Aby kwalifikować się do rezydentury musimy wykorzystywać prawo do swobodnego przepływu osób. Oznacza to, że musimy być osobą poszukującą pracy, pracownikiem, studentem, osobą samozatrudnioną lub osobą samowystarczalną – to jest taką, która posiada wystarczające środki na utrzymanie się bez konieczności pracy, takie jak oszczędności lub inwestycje. Warto w tym miejscu jeszcze raz podkreślić: sam pobyt nie jest wystarczający, abyśmy mogli ubiegać się o rezydenturę.

Zmiany z dowodami osobistymi

Jestem zatrudniony w zerowym lub niepełnym wymiarze godzin. Czy mój kontrakt uprawiania mnie do otrzymania statusu pracownika?

Mec. Agata Dmoch: Mimo że minimalna stawka ani wymiar godzin nie są wymagane przy kwalifikowaniu do statusu pracownika, wciąż musisz wykazać, że jesteś w rzeczywistym i regularnym stosunku pracy, który jest związany umową o pracę oraz że od twoich zarobków są odprowadzane składki na podstawowe ubezpieczanie (class 1 NI contributions). Jeśli jesteś zatrudniony na niepełny etat i opłacasz wyłącznie składki na ubezpieczenie class 2 NI lub nie odprowadzasz żadnych składek na ubezpieczenie NI, możesz wolontaryjnie opłacać składki class 1 NI, aby mieć pewność utrzymania status pracownika.

Jestem w pełnoetatową mamą. Czy mam prawo do aplikowania o rezydenturę?

Joanna Rychlicka: Pełnoetatowi rodzice nie mają prawa do samodzielnego ubiegania się o rezydenturę (chyba że są osobami samowystarczalnymi, czyli żyją np. z inwestycji na giełdzie). W takim przypadku konieczna jest aplikacja przez małżonka lub partnera (lub ewentualnie innego członka rodziny, który się kwalifikuje) jako sponsora. Niestety, jeżeli aplikacja sponsora zostanie odrzucona, nasza aplikacja zostanie odrzucona automatycznie.

Utrata dowodu osobistego

Ostatnio straciłem pracę i zarejestrowałem się w urzędzie pracy (Jobcentre Plus) jako bezrobotny. Czy to wystarczy, aby otrzymać status poszukującego pracy (jobseeker)?

Mec. Agata Dmoch: Po pierwsze musisz pamiętać, że status poszukującego pracy przysługuje ci tylko przez 91 dni w każdym 5-letnim okresie. Musisz także udowodnić, że masz rzeczywiste szanse na bycie zatrudnionym, co jest uzależnione od twoich umiejętności, kwalifikacji, zawodu i stanowisk, na które będziesz aplikował, jak również od uwarunkowań rynku pracy. Jeśli nie możesz tego udowodnić lub w ciągu 5 lat byłeś w sumie bezrobotny przez więcej niż 91 dni, ten okres nie będzie się liczył jako okres uprawniający do otrzymania rezydentury w Wielkiej Brytanii.

Mam nieruchomość w Wielkiej Brytanii i spłacam kredyt. Czy to pomoże, jeśli chodzi o zabezpieczenie swoich praw?

Joanna Rychlicka: To czy jesteśmy właścicielem nieruchomości w Wielkiej Brytanii, czy też nie, nie ma żadnego wpływu na to czy mamy prawo do stałej rezydentury.

Podwójne obywatelstwo

Byłam studentką przez okres 3 lat i nie pracowałam w tym czasie. Czy ten czas się kwalifikuje?

Mec. Agata Dmoch: Jeśli w dowolnym czasie byliśmy studentami lub osobami samowystarczalnymi, to zgodnie z prawem mieliśmy obowiązek posiadania prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego lub Europejskiej Karty Ubezpieczenia Zdrowotnego wydanej przez któreś z państw EEA. Jeżeli nie jesteśmy w stanie tego udowodnić, to ten okres nie będzie brany pod uwagę do 5-letniego wymogu.

Czy tylko ostatnie 5 lat mojego pobytu się kwalifikuje?

Mec. James Dixon: Liczy się każdy nieprzerwany okres 5 lat, w którym byliśmy „qualified person”. Jeśli np. mieszkamy w Wielkiej Brytanii od 2004 roku, ale wyjechaliśmy na pół roku w 2015 to nadal możemy ubiegać się o kartę stałego pobytu, jeżeli tylko jesteśmy w stanie wykazać 5 nieprzerwanych lat stałego pobytu w UK jako „qualified person”. Jednakże, należy pamiętać, że musimy przebywać na terenie Wielkiej Brytanii, aby aplikować.

Polski paszport 10 letni

Uzyskałam kartę stałego pobytu. Czy nadal mogę być deportowany?

Mec. Agata Dmoch: Tak. Nawet po otrzymaniu karty stałego pobytu można zostać deportowanym z Wielkiej Brytanii, ale deportacja w takim przypadku jest trudniejsza.

Czy mogę dodać członków mojej rodziny do aplikacji?

Joanna Rychlicka: Tak. Zazwyczaj istnieje możliwość dodania partnera lub współmałżonka, dzieci i zależnych od nas starszych rodziców czy dziadków.

Mój wniosek o kartę stałego pobytu został odrzucony. Czy mogę się odwołać?

Mec. James Dixon: Tak, można odwoływać się w takich przypadkach. Można również aplikować ponownie, nawet jeśli nasze odwołanie zostało odrzucone.

Jeśli nie kwalifikuję się do stałego pobytu na mocy przepisów Unii Europejskiej, czy mogę ubiegać się o nią na podstawie innych przepisów?

Joanna Rychlicka: Tak, można starać się o rezydenturę również na podstawie wewnętrznych przepisów imigracyjnych, ale jest to trudniejsze, ponieważ przepisy te są znacznie bardziej rygorystyczne. Wymóg stałej rezydentury jest znacznie dłuższy, a opłata za aplikację jest o wiele droższa.

W tym tygodniu Izba Lordów poparła nowelizację projektu ustawy związanej z Brexitem. Nowelizacja ta ma gwarantować prawa obywateli Unii Europejskiej w Wielkiej Brytanii. O jakich gwarancjach mówimy i dla kogo?

Mec. James Dixon: W tym momencie nie znamy odpowiedzi na to pytanie. Najprawdopodobniej będzie chodzić o gwarancje związane ze swobodnym przepływem ludzi, z dostępem do rynku pracy, służby zdrowia etc. Problem w tym, że nie wiemy, komu takie prawa miałyby przysługiwać – osobą, które są w Wielkiej Brytanii od 5 lat czy od 5 miesięcy? Tak czy inaczej nawet, jeżeli prawa te zostałyby zagwarantowane obywatelom Unii Europejskiej przebywającym na teranie Zjednoczonego Królestwa krócej niż 5 lat to będą to jedynie osoby, które są „qualified persons” czyli wpisują się w kategorie, o których mówiła powyżej Agata.

Bez tego dokumentu nie zagłosujesz

Mieszkam tu od 6 lat lub dłużej. Czy mogę ubiegać się od razu o obywatelstwo?

Mec. James Dixon: Nie. Zgodnie z przepisami należy ubiegać się o kartę stałego pobytu w pierwszej kolejności. Jednakże, jeżeli będziemy w stanie wykazać, że przebywamy w Wielkiej Brytanii jako „qualified person” od ponad 6 lat, to będziemy mieć prawo do ubiegania się o obywatelstwo od razu po otrzymaniu karty stałego pobytu bez konieczności czekania kolejnych 12 miesięcy.

Uzyskałam kartę stałego pobytu. Czy to znaczy, że moja aplikacja o obywatelstwo nie może zostać odrzucona?

Mec. Agata Dmoch: Aby ubiegać się o obywatelstwo poza prawem stałego pobytu należy również wykazać, że jest się osobą o nieposzlakowanym charakterze. Aplikacja o obywatelstwo może zostać odrzucona, jeżeli jesteśmy dłużni pieniądze którejś z instytucji rządowych np. urzędowi skarbowemu (HMRC). Dodatkowo, potyczki z prawem w Polsce lub w Wielkiej Brytanii mogą stanowić przeszkodę w uzyskaniu obywatelstwa, nawet jeżeli nie były one wystarczające do odmowy karty stałego pobytu. Należy również zdać test z języka angielskiego (chyba że jest się zwolnionym) oraz test wiedzy na temat życia w Wielkiej Brytanii tzw. „Life in the UK test”.



Źródło: tydzien.co.uk

Zostaw Komentarz

  1. Przepracowalam w Anglii 9 lat I od 2012 roku jestem na emeryturze ,a zaczelam prace w UK w 2003 roku ,czy jako emerytka ,mam sie obawiac deportacji? Uprzejmie prosze o odpowiedz . Dziekuje . z powazaniem Wera

    Reply
    • admin , 7:10 am

      Nie powinna się Pani obawiać deportacji, gdyż deportacja jest wydawana w skrajnych przypadkach.

      Reply
  2. Beata , 3:05 pm

    Dzień dobry ja z moja rodzina jesteśmy w UK ponad 11 lat i dostaliśmy rezydenta po 2 latach pracy tutaj . Czy ta rezydentura jest dalej ważna ? Teraz piszecie ze po 5 latach pobytu tutaj .

    Reply
    • admin , 7:09 am

      Pani otrzymała status rezydenta, po 5 latach jest to również status rezydenta ale z tym, że stwierdza Pani, że chce tutaj mieszkać już na zawsze to jest “indefinite leave to remain”. Po otrzymaniu takiego statusu, po kolejnym roku można starać się o obywatelstwo, gdyż do obywatelstwa trzeba być na terenie kraju przez 6 lat.

      Reply
  3. Witam
    Mieszkan i pracuję w Wielkiej Brytanii od 2008r, z malymi przerwami na poszukiwanie pracy. Od grudnia 2008 do stycznia 2010 mam ciaglosc pracy. Potem mam przerwe do kwietnia szukając pracy i chodzac na wieczorny kurs do collegu. W kwietniu 2010 zaczęłam prace przez agencje, w maju 2011 poszlam na urlop macierzynski i prawie 2 m-ce urlopu. Z racji oczekiwania na powrot do miejsca pracy przez 2 miesiace bylam na income support. W czerwcu 2012 wrocilam do pracy i pracowałam tam do konca wrzesnia 2013, i az do 13 stycznia 2014 szukalam pracy, bedac w tym czasie na wtc mojego partnera. Od stycznia 2014 pracuje bez przerwy. Czy kwalifikuje sie na stalego rezydenta, czy powinnam aplikowac ‘na konto’ mojego partnera, ktory nie powinien miec problemow z rezydentura. Dodam ze przez pomylke jesienia 2014 aplikowalam o rezydenta, myslalam że wysyłam papiery o stala rezydenture. Dzekuje za pomoc

    Reply
    • admin , 7:28 am

      Jeśli chcesz sama aplikować powinnaś najpierw dobrze sprawdzić czy masz wystarczające dokumenty. Skoro Twój partner ma możliwość wykazania wszystkiego w łatwiejszy sposób to radziłybyśmy aplikować razem.

      Reply
  4. Witam. Wraz z dziećmi i mężem mieszkamy w Anglii siedem lat. Od pięciu pracuję, teraz również jako full time. Mój mąż nie pracuje od trzech lat z tymże dobrze zarabiam i stać nas na utrzymanie całej rodziny. Czy mąż może również otrzymać prezydenturę? Czy mogę jego i dzieci dopisać do wniosku? (są poniżej osiemnastego roku życia). Pozdrawiam.

    Reply
  5. Julia Kaluska , 7:32 pm

    Dzien dobry
    Mieszkam w Anglii od 2002 roku i pracuje od 2004 i mieszkam bez duzych przerw. W 2006 dostalam karte rezydenta.
    Czy ta karta traci waznosc i musze sie starac o nowa by skladac podanie o obywatelsywo?

    Reply
    • admin , 7:26 am

      Karta rezydenta nie traci ważność, jednak trzeba pamiętać o tym, że pomimo tego, że mamy kartę rezydenta nie możemy przebywać poza granicami kraju dłużej niż 6 miesięcy lub przez więcej niż 90 dni w jakimkolwiek 12 miesięcznym okresie czasu. Karta rezydenta, którą masz nie jest indefinite leave to remain dlatego nadal składając papiery o obywatelstwo musisz dać im wszystkie dokumenty potwierdzające Twój pobyt w UK.

      Reply
  6. Bozena , 10:00 pm

    Witam mieszkam w UK od 2010roku od kwietnia 2011 pracowałam przez agencje gdy nie było pracy pobierałam zasiłek następnie powróciłam do pracy stan zdrowia się pogorszył jestem na zasiłku chorobowym przyznanym do 2019 roku
    Czy mogę otrzymać rezydenture
    Dziekuje za odpowiedz

    Reply
    • admin , 9:14 am

      W Pani przypadku prosimy umówić się na spotkanie z Citizen Advice

      Reply
  7. Jagoda , 11:36 pm

    Witam,
    Przyjechałam do UK w 2005 podjelam prace ale sie nie zarejestrowałam w Home Office. Home office został zniesiony w późniejszych latach. Ale i tak sie zarejestrowałam w 2010 bo to było wymagane przy aplikacji na brytyjski paszport Zaaplikowałam o brytyjski paszport w 2015 i aplikacja została odrzucona na podstawie nie wystarczającego czasu który upłynął od momentu rejestracji w Home Office. (Opłata £1000 przepadła)
    Dwa miesiące temu zrobiłam stała rezydenture i dostałam list potwierdzający ze moge od razu zaaplikować o paszport.
    Pytanie: czy moja aplikacja moze znowu zostać odrzucona z powodu złamania prawa i nie zajetestrowania sie w home office w momencie podjęcia pierwszej pracy w 2005, czy sprawa z Home Office powinna byc juz przedawniona i nie powinna byc brana pod uwagę?
    Dziękuje

    Reply
    • admin , 9:11 am

      Możesz jak najbardziej starć się o brytyjski paszport, gdyż sprawa z 2005r jest już przeterminowana i nie obowiązuje Cię

      Reply
  8. mieszkam w UK 9 lat i od 7 lat nie pracuje poniewaz zajmuje sie dziecmi. Moja mlodsza corka ma brytyjskie obywatelstwo. Czy jako rodzic dziecka z angielskim paszportem moge ubiegac sie o stala rezydenture dla siebie i starszej corki?

    Reply
    • admin , 9:37 am

      Pytanie na jakiej podstawie młodsza córka dostała obywatelstwo?

      Reply
      • mlodsza corka dostala obywatelstwo poniewaz udowodnilismy ze przed jej urodzeniem mieszkalismy i placilismy podatki w uk przez okres min.5 lat

        Reply
        • admin , 6:29 am

          Więc te same papiery pozwolą Tobie otrzymać rezydenta i obywatelstwo.

          Reply
  9. Aneta , 7:50 am

    Jestem w UK prawie 8 lat. Jestem w stalym związku z Anglii em i mamy 4 miesięczną córkę. Hipoteka na dom wspólna. Jestem zatrudniona na stałe. Czy mogę obawiać się deportacji bez rezydentów? Czy małżeństwo zagwarantowało by mi prawo do brytyjskiego paszportu?

    Reply
    • admin , 6:31 am

      Nik nie zostanie deportowany bez podstaw. Małżeństwo może zagwarantować Tobie prawo do paszportu.

      Reply
  10. Natalia , 12:38 pm

    Za kilka chwil będziemy starać się o stałą rezydenture – mąż jako sponsor, ja i 2 dzieci (6 i 4 lata). Czy opłata za taki dokument dotyczy tylko dorosyłch czy również dzieci?

    Reply
  11. Hello , 5:09 pm

    Witam. Mieszkam w Anglii od 07/2010. Nigdy nie uniegalam sie o rezydenture tymczasowa ani stala. Pracuje ciagem przez ten okres. Czy moge ubiegac sie o rezydenture stala bezposrednio, czy wystarczy aplikacja online? jest o wiele latwiejsza. Gdzie moge taka znalezsc? Dziekuje.

    Reply
  12. Paulina , 5:11 pm

    Czy malzenstwo z Brytyjczykiem (przy jednoczesnym braku karty stalego pobytu) gwarantuje unikniecie deportacji z UK?

    Reply
    • admin , 6:36 am

      Deportacja musi mieć podstawy. Najlepiej zrobić stały pobyt, choć jeśli przeskrobiemy to i tak nas deportują, gdyż karta rezydenta to nie obywatelstwo. Również były przypadki, gdy WB zabierała obywatelstwo i deportowała osoby do krajów gdzie się urodzili.

      Reply
  13. Emilia , 8:18 am

    witam, jestem niepełnosprawna , dostaję PIP, jestem tu 4 rok, partner pracuje na full time od 4 lat a jest na terenie WB od 5, czy gdy mnie dopisze do stałej rezydentury to nas odrzucą?

    Reply
    • Jak najbardziej partner może dopisać Ciebie do aplikacji i twoja niepełnosprawność nie wpłynie na odmowę. Brak dokumentów lub nie posiadanie ich może wpłynąć na odmowę.

      Reply
  14. Paulina Rudzinska , 8:22 pm

    Witam serdecznie, mieszkam w Uk od 2004 i w 2006 roku dostalam rezydenture EEC. no moim dokumencie w miejscu gdzie powinna byc data waznosci jets linia a u mojej corki jest napisanae, ze jest na czas nieokreslony. Czy ta rezydentura daje nam te same prawa co rezydentura po 5 latach? Czy powinnysmy sie starac o ta rezydentrure?

    Serdecznie dziekuje za odpowiedz.

    Reply
    • Rezydentura po 5 latach jest przygotowaniem do składania papierów na obywatelstwo. Jeśli chcesz starać się o obywatelstwo to najlepiej złóż papiery na rezydenturę po 5 latach jeśli odmówią Ci jej z jakiegoś powodu oszczędzisz sobie pieniędzy na obywatelstwo. Wiele osób złożyło wnioski o obywatelstwo bez rezydentury po 5 latach i nie dostało z błahych powodów, takich samych z jakich by nie otrzymali rezydenta.

      Reply
  15. Czy niepelnoletni uczacy sie w UK od 7-go roku zycia przez 10 lat juz moze starac sie o brytyjski paszport?

    Reply
  16. admin , 9:57 am

    Jako żona obywatela brytyjskiego też najlepiej zrobić rezydenta lub obywatelstwo

    Reply
  17. Marcin , 7:35 am

    Witam.Mieszkam w Uk od 2000r zdalem sie na biznes wize odrazu po przyjezdzie czy automatycznie przysluguje mi rezydentura?.Od 2000r do 2004 co roku wysylalem papiery do Home Office o przedluzenie biznes wizy.Pracujje nie przerwanie 17 lat.dziekuje i pozdrawiam

    Reply
    • admin , 7:15 am

      Tak jak najbardziej możesz starać się o rezydenta a nawet obywatelstwo

      Reply
  18. Józef , 1:52 pm

    Witam serdecznie, mam pytanie. Mieszkam w UK od 2006 roku, od 2011 jestem stałym rezydentem UK, w miedzy czasie sie ożeniłem moja zona pracuje, ale nie jest tu jeszcze piec lat co mam zrobić, a możne ona nabyła tez prawo rezydenta z chwila zawarcia związku małżeńskiego?

    Reply

Zostaw komentarz

Twoj email nie będzie publikowany.